You are here: Home SEKOLAH Pengenalan

Sekolah Rendah Islam Al-Hafidz

Error
 • DB function failed with error number 145
  Table './a1haf1dz_new/awfa_vvcounter_logs' is marked as crashed and should be repaired SQL=SELECT MAX(time) FROM awfa_vvcounter_logs
 • DB function failed with error number 1194
  Table 'awfa_session' is marked as crashed and should be repaired SQL=SELECT session_id, time, guest, data FROM awfa_session WHERE time > 1596874908
 • DB function failed with error number 145
  Table './a1haf1dz_new/awfa_vvcounter_logs' is marked as crashed and should be repaired SQL=INSERT INTO awfa_vvcounter_logs (time, visits, guests, members, bots) VALUES ( 1596875808, 0, 0, 0, 0 )

Pengenalan

SEKOLAH RENDAH ISLAM Al- Hafidz dengan mottonya “Membina generasi Al-Quran”, berdaftar dengan Jabatan Agama Islam Sabah pada tahun 2010. SRI ALHAFIDZ dikendalikan bagi memenuhi tuntutan fardu kifayah yang mana merupakan antara sekolah tahfiz yang kedua dibuka di Sabah untuk memberi peluang kepada Ibu bapa yang menginginkan anak-anaknya menjadi hafiz dan hafizah disamping berkerjaya profesional kelak dan bukan bertujuan memperoleh keuntungan. Pengambilan pelajar untuk tahun 2011 merupakan pengambilan sulung dan seterusnya pada setiap tahun. Kini seramai 130 pelajar sedang giat menghafaz di SRI Al- Hafidz dalam pelbagai tahap hafalan.

MATLAMAT

 • Melahirkan para hafiz yang berakhlak mulia, serba boleh dan berketerampilan.
 • Menjadi empayar Pusat Kejayaan Al-Quran di dunia dan akhirat (Qur’anic Center for Success).


BUDAYA KECIL SRI Al- Hafidz

SRI Al-Hafidz berusaha mewujudkan dan mengimplimentasikan budaya kecil yang berlandaskan:

 • Kecintaan yang mendalam terhadap agama Islam.
 • Kasih sayang dan kemesraan.
 • Berakhlak mulia dan hormat menghormati.
 • Persekitaran yang sentiasa membentuk ketakwaan.
 • Kecintaan yang mendalam terhadap ilmu
 • Menyuburkan minat untuk menyumbang ke arah pembangunan umat berlandaskan syariat Islam.

KONSEP ASAS SRI Al-Hafidz SRI Al-Hafidz diasaskan kepada konsep “pendidikan Islam bersepadu” di mana kurikulum penghafalan Al-Quran adalah teras, dengan diimbangi subjek akademik sebagai persediaan pelajar yang akan menduduki UPSR. Pelajar juga diajar subjek Bahasa Arab dan Ulum Al-Syariah seperti yang diajar di Sekolah Rendah Islam yang lain.

LULUSAN SRI Al-Hafidz
Lulusan SRI Al-Hafidz dibentuk agar mampu memaparkan imej berikut: Komited kepada agama. Berpersonaliti Muslim sejati. Arif ilmu Al-Quran di samping tidak jahil ilmu dan kemahiran duniawi.

 • Memiliki keupayaan dan kemahiran memimpin.
 • Bijak berpidato, menguasai dengan baik Bahasa Arab, Bahasa Inggeris dan Bahasa Melayu.
 • Menjadi pemimpin yang mendokong syariat Islam.


KAMPUS SRI Al-Hafidz
Keseluruhan pembelajaran SRI Al-Hafidz diadakan di Kelas yang telah diubahsuai dari sebuah deretan bangunan kedai dua tingkat manakala para pelajar akan hadir untuk belajar dari Subuh sehingga jam 5 petang setiap hari Isnin ke Jumaat.

Sistem Pengurusan Sekolah

Parent On-Line

11


Al-Quran Al-Kareem

quranabqarie

Waktu Solat

[ Tukar Kawasan ]
Tutup

Motto: "Membina generasi Al-Quran Terbilang Insan Cemerlang". Berusaha melahirkan pelajar bertakwa, serba boleh, berketrampilan dengan sahsiah Islam serta mukmin professional hafaz Al-Quran.
Konsep: “Pendidikan Islam Bersepadu” yang mana kurikulum penghafazan Al-Quran adalah teras, dengan diimbangi subjek akademik sebagai persediaan pelajar yang akan menduduki peperiksaan UPSR.
Matlamat: Menjadi empayar Pusat Kejayaan Al-Quran di dunia dan Akhirat (Qur’anic Center for Success).

Wajah Pendidik di SRI AL-HAFIDZ

Ustaz-Abdul-Karim-Mohd-Ridhwan.png

l-Hafidz Bandar Sierra, 2-0-16 Shop Lot 16 Ground Floor, Bandar Sierra Phase 1B, KM 20, Jalan Tuaran Menggatal, 88450 Kota Kinabalu, Sabah.