DERMA

aminta sumbangan

Kelab Pecinta Alam lawat Sabah Wetlands Conservation

Bandar Sierra, 19 Mac – Seramai 25 ahli Kelab  Pencinta Alam telah terlibat dalam lawatan sambil belajar di Sabah Wetlands Conservation di sini hari ini.

Lawatan ini dipantau oleh dua guru penasihat Kelab Pencinta Alam Sekolah Rendah Islam Al-Hafidz, Ustazah Hafliana dan Puan Suliani.

Lawatan bertujuan untuk mendidik pelajar tentang pentingnya menjaga alam sekitar untuk kehidupan generasi akan datang.

Kelab Pencinta Alam yang ditubuhkan Februari tahun ini di bawah Unit Ko Kurikulum bertujuan Untuk menggalak, meningkat dan mengekalkan pengurusan alam sekitar yang cekap dalam menghadapi pembangunan berterusan dan seimbang disamping memastikan alam sekitar yang bersih, selamat, sihat serta produktif untuk didiami.

Selain itu, ia juga bertujuan untuk memberi kesedaran dan keperihatinan masyarakat dalam sekolah dan orang ramai terhadap alam sekitar.

Melalui Kelab ini, pelajar dapat menerapkan nilai-nilai murni alam sekitar dikalangan pelajar dan masyarakat.

Pelajar juga dididik untuk memastikan keunikan kepelbagaian dan kualiti alam sekitar dikekalkan bagi menjamin kesihatan, kesejahteraan, keselamatan dan keselesaan hidup pada masa kini dan masa-masa akan datang.

Diharap program sebegini dapat diteruskan pada masa akan datang bagi mewujudkan sikap sayangi alam sekitar dalam diri pelajar.

aa kk wet 6

aa kk wet2

aa kk wet 7

aa kk wet1

aa kk wet 4

Last Updated ( Thursday, 20 March 2014 07:11 )

fauziah.png

SRI Al-Hafidz Bandar Sierra, 2-0-16 Shop Lot 16 Ground Floor, Bandar Sierra Phase 1B, KM 20, Jalan Tuaran Menggatal, 88450 Kota Kinabalu, Sabah.