You are here: Home SEKOLAH Penubuhan Minit Mesyuarat Pertama Penubuhan SRI Al-Hafidz

Table 'awfa_session' is marked as crashed and should be repaired SQL=SELECT session_id, time, guest, data FROM awfa_session WHERE time > 1575913381
    Table './a1haf1dz_new/awfa_vvcounter_logs' is marked as crashed and should be repaired SQL=INSERT INTO awfa_vvcounter_logs (time, visits, guests, members, bots) VALUES ( 1575914281, 0, 0, 0, 0 )

Minit Mesyuarat Pertama Penubuhan SRI Al-Hafidz

1.

Ucapan Aluan Pengerusi Majlis

- Majlis dibuka dengan al-fatihah pada jam 9  pagi

- Pengerusi majlis berterima kasih dan mengalu-alukan kehadiran para ahli.

Ustaz Mohd. Anuar Ali

2.

Agenda

1.  Taklimat dan pengenalan serta objektif penubuhan Sekolah Rendah Islam Al-Hafidz

- Menjawab kepada timbulnya persoalan bahawa penubuhan Sekolah Rendah ini adalah bertujuan melahirkan anak-anak yang berperibadi dan berakhlak baik berdasarkan asuhan agama Islam secara menyeluruh.

- Melaksanaan Sekolah Rendah yang bercirikan pendidikan Islam secara menyeluruh memandangkn pendidikan sekolah rendah seperti sekolah rendah kebangsaan berunsurkan sistem sekular dan dualisme di mana adanya pengasingan pendidikan dan juga bermaksud tidak sepenuhnya penerapan agama Islam terhadap para penuntut, justeru perlunya sekolah Islamik seperti ini dibangunkan.

- Mengelak daripada menularnya gejaja sosial berikutan kurangnya pengaruh agama kini dalam masyarakat berbanding kes sebaliknya.

- Sekolah Rendah Islam Al-Hafidz ini juga akan melaksanakan peperiksaan UPSR yang diluluskan daripada kementerian Pelajaran Malaysia.

- Menjadikan Sekolah Rendah Islam Al-Munawwarah (Melaka) dan Sekolah Rendah Islam Al-Irsyad (Kuantan, Pahang) sebagai contoh sekolah rendah Islam yang telah berjaya.

- Perkongsian pengalaman daripada Ust Wan Ali daam merancang dan menubuhkan Sekolah Agama Islam.

1. Pembentukan Jemaah Pengurus Sekolah Rendah Islam Al-Hafidz

- Penetapan AJK adalah berikut:

1. Pengerusi: Ustz Mohd Anuar Ali
  2. Tim Pengerusi : Kasmida Kuzi
  3. Setiausaha : Mohd Mazmi Ismail
  4. Pen. Setiausaha: Amiruddin Ahmad

- Manakala ahli  mesyuarajawatankuasa t yang lain dilantik sebagai ahli jawatankuasa sekolah

- Ustz Ahmad Fawas bertindak sebagai AJK Publisiti.

1. Pembukaan Akaun Semasa Maybank

- Mesyuarat juga menetapkan sebulat suara untuk membuka akaun semasa Maybank cawangan Alam mesra.

- Mesyuarat juga menetapkan tandatangan untuk akaun semasa ialah pengerusi, setiausaha, dan bendahari.

- Dana disalurkan melalui infak, yuran-yuran dan sebagainya.

1. Target Permulaan Pengoperasian Sekolah Al-Hafidz

- Lesen untuk mengerakkan aktiviti sekolah sudah diperolehi.

- Pendaftaran seramai 60 orang pelajar dibuka kepada kanak-kanak berusia 7-12 tahun.

- Sebanyak dua buah kelas akan dibuka bagi menempatkan pelajar lelaki dan perempuan.

1. Hal-hal lain

- No Tel dan Fax pengurusan Sekolah Al-Hafidz

088-473978.

- Minit mesyuarat yang kesua akan datang dibuat dirumah kediaman saudara Amiruddin bertempat di Kuala Menggatal.

Ust Mohd Anuar Ali

Semua Ahli

3. Penutup

Mesyuarat ditangguhkan dengan bacaan doa tasbih kaffarah dan surah Alasr pada jam 11:45pm.

Last Updated ( Thursday, 19 April 2012 15:53 )

fauziah.png